Gelders Landjuweel 2017 – Old Dieks Naoberen

Zie hier voor het laatste Landjuweel nieuws!

NAOBEREN…… EN DAN?

Het Landjuweel 2017 staat in het teken van NAOBEREN. Het devies van de Gelderse Federatie is broederschap, trouw en dienstbaarheid. Eigenlijk zijn dit de dé drie elementen waar het bij naoberschap om draait. Naoberen is per definitie een uiting van dienstbaarheid, er als broeders voor elkaar zijn, waarden waaraan je als schutter trouw blijft en waar onze naobers op kunnen rekenen.

Onze directe naobers van St. Isidorus Old Diek zijn natuurlijk de bewoners van Didam, haar kerkdorpen en buurtschappen die evenals Old Diek over een eigen schutterij beschikken.

Aankondiging van het landjuweel 2017:

Honderden jaren geleden was naoberen een bittere noodzaak toen de schutterij nog een beschermende, beschuttende functie had, toen hun noabers directe bescherming nodig hadden. Ook in allerlei dienstbaarheden naar hun directe naobers hadden schutterijen belangrijke taken. Van voedselverstrekking aan de armen, het regelen van inscharing van vee op ‘gemeindegronden’ tot het regelen van processies en volksvermaak.

Na de (her)oprichting van veel schutterijen eind 19e en begin 20e eeuw werd er nauwelijks nog een beroep op schutterijen gedaan om maatschappelijke dienstbaarheden uit te voeren. Het devies van de Federatie kwam eigenlijk alleen nog tot uiting binnen de organisatie van de schutterijen zelf. Trouw aan de schutterij, schuttersleden zijn je broeders en het verrichten van hand en spandiensten worden van de leden verwacht in het kader van dienstbaarheid aan de schutterij.

LogoIsidorusSchutterij St. Isidorus vindt dat naoberschap een goede tegenhanger in onze, steeds individualistisch wordende, samenleving. Het Landjuweel 2017 is een prima gelegenheid om hieraan aandacht te besteden. Het project: groenten en fruit voor de Voedselbank Montferland is een initiatief dat binnen de naoberschap doelstelling, als aanloop voor het Landjuweel, past.

Tijdens het Landjuweel 2017 komt naoberschap op diverse manieren en in diverse vormen tot uiting. Het minisymposium over de mogelijkheden van schutterijen om naoberschap een nieuw en maatschappelijk verantwoord leven in te blazen, de Dankdienst (het vinden van inspiratie en dieper besef dat we niet zonder naoberschap kunnen), het uitnodigen van muziekkorpsen uit Didam, de publieksdeelname aan allerhande festivalonderdelen, de workshops, de exposities en de feestavond zijn allemaal onderdelen die voortspruiten uit de wens om naoberschap tot uiting te brengen.

IMG_0914aWe geven onze naobers, de Diemse bevolking, de kans om zich een dag schutter te voelen, om te laten beleven hoe het is om een moderne schutter te zijn en om te laten ervaren dat schutterij meer is dan alleen samen een glas te drinken. Dat doen we om ons image en zelfgevoel te verbeteren, door mensen te verleiden lid te worden van een schutterij, maar vooral om te voorkomen dat we als schutterij steeds meer aan de marge van onze maatschappij komen te staan.

Onze plek is immers traditioneel midden in de maatschappij.

Op vrijdag, zaterdag en zondag is op het terrein van alles te doen en te beleven. Voor jong en oud. Dé plek waar publiek en schutters elkaar ontmoeten.

De dienstbare opstelling van de schutters van St. Isidorus komt overal in uit.

Landjuweel 2017 een inspirerend feest in het teken van NAOBERSCHAP, ……….DOEN WE!

Locatie Gelders Landjuweel 2017:

Gelders Landjuweel 2017 - © 2015 St. Isidorus Oud-dijk - Disclaimer Frontier Theme